Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

csütörtök, június 21, 2007
14:00
 
A Vatikán és a kurvák


„Agostino Marchetto érsek a prostitúcióról és utcagyerekekről szólva rámutatott, hogy a jelenség a "modern rabszolgaság formája": az e téren lévő „erőszakos cselekmények súlyosan sértik az emberi méltóságot és az alapvető emberi jogokat”. Az egyháznak elő kell segítenie, hogy ezek az emberek kiszabaduljanak helyzetükből, ehhez pedig gazdasági segítséget kell nyújtani nekik, nevelni, képezni kell őket. Az egyház olyan törvényeket sürget, amelyek megvédik a nőket a prostitúciótól és az emberkereskedelemtől. Szükség van továbbá olyan pasztorációra, amely befogadja az utcagyerekeket és azokat a kiskorúakat, akiket munkára kényszerítenek.”

Le vagyok nyűgözve.
Végre egy keresztény állásfoglalás valamely necces etikai kérdésben a Szentszéktől.

A szomorú az, hogy ennek hírértéke van.

Címkék: , ,


Hozzászólások:


Szarok a pofájukba szerintem a kurvázás totál jó hec! Odamegy az ember a csajhoz, nem kell sokat szövegelni, tenni az eszét, csak leperkálod a zsét, előveszed, jól beversz neki otthagyod aztán annyi.



Mi több, ha igazán tökös gyerek vagy, még a zsét sem kell leperkálnod. "Jól beversz neki", aztán még össze is rugdosod, esetleg véresre vered, és úgy hagyod ott.

Ez a valódi bátorság! Ez az igazi férfi erény! Ez az egészséges szexualitás!

Mindig örülök, amikor látom a heteroszexualitást így megnyilvánulni: sok jóindulatú, de tájékozatlan embenek kinyithatja a szemét arra, hogy mi a perverzió és mi nem az.



Balázs, szerintem ez a Mumus gyerek csak provokálni akart...



Szerintem is, de attól még jó, hogy leírta mindazok helyett, akik nem írják le, csak teszik és fenntartják a helyzetet.



Minden ember lelkes lény, akit a Jóisten a saját képére teremtett és ezáltal emberi ésszel felfoghatatlan méltósággal ruházott fel. Ezt a méltóságot tisztelni, óvni kell. A saját méltóságunkat is (legyünk alázatosak, de ne hagyjuk, hogy megalázzanak, kihasználjanak, sőt: hogy egyszerűen használjanak bennünket - milyen borzasztó még elképzelni is: egy embert használni! -), a mások méltóságát is. Felelősek vagyunk a saját üdvösségünkért, ez is elég félelmetes önmagában, de még ennél is nagyobb a tét: mások üdvösségéért is felelnünk kell majd egyszer - valamikor - Valaki előtt. Hiszem, hogy az előtt a Valaki előtt nem lesz nagyobb bűn annál, hogy egy ember az embertársát, az Isten képét hordozó embertestvérét a Teremtőtől kapott méltóságától fosztja meg. Semmink sincs. Koldusok vagyunk ebben a világban. Nem kell a pénz után futni, gyűjteni se kell, hiszen batyus temetést még senkinek sem rendeztek. Mindnyájan üres kézzel jöttünk, s üres kézzel hagyjuk itt ezt a siralomvölgyet. Egy tulajdonunk mégis van: a méltóságunk. Ez a méltóságunk, amelyet fogantatásunk pillanatában nyertünk el. Ez a méltóság mindenkit megillet. Azokat a szerencsétlen, sorsüldözött asszonyokat is, akik végső kétségbeesésükben testük áruba bocsátásától remélik életük jobbra fordulását. A tettük, a döntésük természetesen nem egyezik Isten elképzeléseivel, nem is utánzandó. De ítélkezni sincs jogunk felettük. Különösen akkor, ha nem tudunk rajtuk segíteni. Imádkozni kell érettük. Szentimre



Kedves Szentimre, attól tartok, hogy ez a dolog ennél bonyolultabb. Ezek az asszonyok sokszor nem végső kétségbeesésükben bocsátják áruba a testüket, hanem azért, mert a körülményeik és az értékrendjük olyan, hogy ez is egy lehtséges életformának látzik az ő szemszögükből. Ahogyan bennem felmerült pl., hogy ne legyek-e bőrdíszműves. Aztán mégis pszichológus lettem. Ezzel nem azt akarom mondani, hoyg szabadon választott, tehát erkölcsileg megítélhető. Sőt, inkább azt mondom, hogy még annyira sem szabad, hogy legalább kétségbeessen a helyzetén. Van, aki nem esik kétségbe egy ilyen helyzetben sem, nem mert olyan bátor, vagy olyan erkölcstelen, hanem mert annyira mélyen beleivódott az embertelenség, hogy nincs is reflexiója a méltatlanságra, mert nem méltatlanságnak, hanem az élet természetes részének érzi.



Kedves Eszter!

Nekem nem nagyon kapcsolatom a reális élettel, a világ jelenségeit többnyire a szépirodalomból ismerem. A prostituált szóra nekem például Dosztojevszkij Bűn és bűnhődésének Szonyája ugrik be, akit valóban a szükség - s nem is a saját, hanem a családja éhezése - kényszerített arra, hogy ilyen módon jusson pénzhez.
Valóban vannak, akik ezt nem tragédiaként élik meg (Szonya számára az volt, de a lelkét nem is tudta beszennyezni ez az életforma, belülről tiszta, hófehér maradt),de e nők esetében a tudatlanság a baj, az, hogy senki sem világosította fel őket az emberi létezés nemes voltáról, az emberi lélek fenségéről. Ha tudnának arról, milyen kincs őrizője a lelkük, elborzadnának önnön választásuktól, cselekedetüktől. Szentimre



Már-már röstellem, hogy a kákán is csomót keresve ünneprontok, de csak fölhorgad bennem a kérdés: a Szentszék miért várt az állásfoglalásával 2007-ig? Úgy értem, amíg a róm. kat. egyh. nem vesztett látványosan a népszerűségéből, addig ugyebár, elég volt megvetéssel sújtani a prostituáltakat?



Eco szövege jutott eszembe; valami olyasmit írt a Széljegyzetek A rózsa nevéhez-ben, hogy "A középkorról személyes tapasztalataim vannak; a mai valóságot viszont csak a tévéből ismerem."



A kérdés igen összetett asszem. Én sokat jártam azokhoz a lányokhoz valamikor. Félénk voltam, nem találtam máshogyan partnert. Szégyellem is, sajnálom is, hogy igy volt - de azt gondolom, ha egy fiatalember gátlásos, akkor érdemes oda elmenni, mert a gátlásokat, a nemiségtől való félelmet tényleg oldja...
Hozzá kell tennem: nem kizárólag sorsüldözött szerencsétlenekkel találkoztam, sőt, többségében nem. Olyanokkal inkább, akiknek ez tudatos döntésük volt, természetesnek és szerencsés dolognak érezték, hogy így keresnek pénzt. Volt ám köztük, aki kinevetett, volt aki durván megalázott, sőt olyan is, aki a pénz átvétele után a "szolgáltatás" teljesítése helyett elzavartatott a barátjával.
Azt gondolom, a prostitució erkölcstelenség, valóban méltatlan az emberhez, a szerelemhez, és tönkreteszi a benne résztvevők életét. Ezért prostituáltakhoz nem szabad járni. De vannak emberek, akiknek a számára - lelki, vagy fizikai okokból - ez az egyetlen lehetséges szexuális élmény, s nem szabad annyira szigorúnak lennünk, hogy azt várjuk el ezektől az emberektől, hogy erről lemondjanak...



"Ez a valódi bátorság! Ez az igazi férfi erény! Ez az egészséges szexualitás!

Mindig örülök, amikor látom a heteroszexualitást így megnyilvánulni: "
Kedves Balázs! testvérem a Jézus Krisztusban!
Tudnod kell, hogy nem EZ a heteroszexualitás. Nem minden heteroszexuális ember szexuális élete ilyen, főleg nem ilyen a keresztény embereké.
Én a magam heteroszexualitását nem öncélú örömszerzésként, még kevésbé a másik ember - partnerem - kihasználásáaként és megalázásaként szeretném művelni, megélni.
Szexualitásomat olyan isteni adománynak tekintem, amelyet személyiségem egészének harmonikus természetes, valamint specifikusan keresztény, Jézus Krisztusban való kibontakoztatása részeként kell megélnem, vagy mint a papi, illetve szerzetesi hivatás részét (lemondásként), vagy mint a keresztény házasság egyik fontos (bár nem a legfontosabb...) alkotóelemét, a szeretet kifejezése, az egymás gazdagítása, a kölcsönös örömszerzés, valamint a gyermeknemzés eszközeként.



Kedves Névtelen,

félreértettél: NEM állítottam, hogy ez a heteroszexualitás általános (vagy legjellemzőbb) megnyilvánulása. Ha elolvasod még egyszer, mire is reagáltál valójában és hamarjában, akkor te is belát(hat)od.



Kedves Szentimre, félek, hogy nem csak a tudatlanság a baj. Bárkit, aki dohányzik, megkérdezhtesz arról, hogy helyes-e dohányozni, tudod, hogy mit fog válaszolni. És hányan szoknak le a cigiről? Én úgy gondolom, hogy az élet egyik legnagyobb tragédiája az, hogy a mindenkori (magánéletbeli, politikai, stb.) áldozatok jelentős többsége elhiszi, hogy áldozatvoltát megérdemli. Annyira elhiszi, hogy nem jut eszébe küzdeni sorsa javulásáért. A prostituált mint áldozat a kuncsafttal, stricivel mint agresszorral azonosulva elhiszi, hogy másra nem képes, mint hoyg széttegye a lábát.

Én sajnos nagyon szkeptikus vagyok az ismeretterjesztés lehetséges hatásaival kapcsolatban, de ez nem jelenti azt, hogy ne gondolnám magam is, hogy minden ember megismételetetlen kincs. Csak ezt nem szoktam mndani, mert a magam szájából (billentyűjéből) rosszul viselem a pátoszt.



Ne haragudj, Balázs, szerintem ennek a hírnek nincs hírértéke. Teljesen általános szinten mozog, jámbor szólamokkal, egy teljesen egyértelmű témában. Ha komolyan megkérdeznének egy érettségi előtt álló osztályt, kábé ugyanezt a választ adnák.
Inkább arra lennék kiváncsi, hogy a mainstream, sokat vitatott problémákról mikor fog a Vatikán érdemben - és hangsúlyosan - megnyilatkozni. Pl. karikatúrabotrány, kínzások, különösen is kínzások egy demokráciában (USA), bevándorlók integrációja (ld. londoni robbantók, akik britek voltak), vagy hogy Kelet-Európában maradjunk: állampárti múlt és demokrácia...

Ezekhez képest szerintem nem kell nagy bátorság, hogy a prostitúcióval és utcagyerekekkel kapcsolatban kiálljon valaki, és azt mondja, hogy ez bizony csúnya dolog és ezen változtatni kell. Ez evidencia. lefutott meccs. Erre nemzetközi szerződések, szervezetek vannak.


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, Zene



Terápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<



látogató 2005. január 10-e óta