Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

péntek, augusztus 10, 2012
10:44
 
Az édes bosszú ötlete


A vendégház másik apartmanjaiban új vendégek: több család, nagy hanggal, kicsi gyerekekkel. Köztük egy kb. négyéves, aranyos szőke kismanó, zöld pólóban. A gyerek szemlátomást bioeszköz: szülei identitásának hirdetőoszlopa. A póló elején ugyanis a székely-mgyar rovásírás ábécéje látható, a hátán ugyanezen kódolással valamilyen felirat.

Hogy mi, azt annak ellenére nem tudom elolvasni, hogy egykor – úgy húsz éve – poénból én is megtanultam a rovásírást. De mivel soha nem használtam semmire (lévén senki nem használja semmire), ahogy megtanultam, úgy el is felejtettem.

A póló feliratáról tehát fogalmam sincs – és nagyobb összegben mernék fogadni, hogy a szüleinek sincs. Hiszen a rovásírás valójában, funkcióját tekintve nem írás: nem az a célja, hogy annak segítségével különböző összetett gondolatokat rögzítsenek és közöljenek másokkal. A rovásírás valójában egyetlen, kevéssé összetett gondolat közlésére hivatott:

– Mi nem vagyunk sem zsidók, sem cigányok!

Az édes bosszú – meglehetősen primitív – ötlete pedig mindössze annyi, hogy beszállhatnék a rovásírás-bizniszbe, és árulhatnék én is rovásírásos feliratú pólókat, olyanokat például, mint ez itt:


Az öntudatos gerincmély-magyarok nagy mennyiségben vásárolnák, és villognának benne úton-útfélen, gárdafelvonuláson, pogromokon. Erről készülne sok fénykép is. Amikor pedig már kellően elterjedtek, e fényképeket közzétenném egy weboldalon, a pólófeliratok latin betűs átiratával.

Ilyen szövegekre gondoltam:

„Funkcionális analfabéta vagyok”
„Öntudatos seggfej”
„Faszt szopni gyáva vagyok, ezért inkább buzit verek”


De a kedvencem feltehetőleg a fenti volna:

„Mázel tov”


Megosztás

Címkék: , ,


Hozzászólások:


ÁÁÁÁÁÁ :ĐĐĐĐĐĐĐĐĐĐĐĐ
Kösz a röhögésért, ez nagyon kellett már :}}}}}} Félő, hogy tényleg bejönne az ötlet, ha nem tetted volna most közzé egy nyilvános blogon - talán a személyed viszonylagos ismertsége miatt valaki mást kellene megbíznod promóciós személyiségnek, és akkor senki nem gyanakodna a turpisságra. Tényleg kiderülne az ötlet megvalósításával, hogy valójában hányan tudnak a mélymagyarok közül rovásírással írni-olvasni...

Várj! Kis módosítással ez még rímelne is! "Faszt szopni nem merek, inkább buzit verek" - tökéletes, könnyen megjegyezhető szlogen a megcélzott vásárlóközönség számára! :}}}}
Én kérek elnézést.
Vagy, még egy felirat-ötlet:"Sötétnek lenni tök buli, kényelmetlen gondolkodni"...

Talán azért is nyerítettem ekkorát az ötleteden, mert az, amit leírsz, nem is olyan távolról interferál egy élményemmel. T.i.az ősgermán hagyományok, szimbólumvilág, rúnaábécék nagyon érdekelnek. Méghozzá anélkül, hogy a nácikat isteníteném - gondolom, el tudod képzelni, hogy voltam már pár félreértésnek kitéve.
Lehet, hogy az ötletet meg lehetne valósítani rúnaírással is. Frankón kiderülne, hogy a wannabe-viking neonácik közül hányan tudnak rúnákat olvasni. Csak az a gond, hogy sajnálnám erre használni a rúnákat, többre méltóak ennél...



Maga az ötlet vicces, de azt a "valójában nem írás" részt remélem, csak úgy értetted, hogy a műveletlen széljobber rétegek számára jelenti ezt. Nekem a rovásírás igenis írás és fontosnak tartom, mint népünk egyik örökségét. Kár lenne lemondani róla csak mert olyanok is használják, akikkel politikailag nem értek egyet. A rovásírás sok mindent túlélt már, őket is túl fogja.



Úgy értettem, hogy a 21. századi Magyarországon nem tölti be az írás funkcióját. Nincsenek olyan aktív nyelvhasználók, akik számára ez a gondolatrögzítés és -közlés természetes módja. Olyan, mint egy görög amfora: funkcióját tekintve (ma már) nem vízhordó alkalmatosság, hanem múzeumi látványosság. És aki az aktív használatáért kardoskodik, az szerintem pont olyan röhejes, mint aki egy baszott nehéz agyagkorsóban viszi magával a strandra sört vagy a kólát.



Ott a pont! Ugyanez a véleményem a FuTHARK-ról meg a Thor-kalapácsról.



...az előző Alenshának ment :}



Hát ezt érdemes lenne megvalósítani. :)



Kedves Balázs,
Zsidó vagyok, büszke vagyok rá, a szüleim életét alaposan tönkretette a kiskorukban elszenvedett Holocaust,
és - éppen a magyarságnak a Holocaust idején tanúsított viselkedése miatt - nincs bennem igazi magyar érzés. Nem érzem azt, hogy a magyarsághoz tartoznék ezek után, azt gondolom, a fiam, vagy az unokám majd dönthet úgy, hogy oda akar tartozni - én, akinek szüleit, barátait, ismerőseit hurcolták el, alázták meg a magyarok többségének ellenséges közönye, s egy jelentős kisebbségének aktív asszisztenciája mellett, nem.
Ezt azért bocsájtom előre, nehogy azt gondold, hogy szélsőjobbos, magyarkodó elfogultságaim vannak.
Na már most én sokszor és sokat beszélgettem a "rovásirásos" emberkékkel, vagyis a magyarkodó, szélsőjobbos szubkulti képviselővel. Mivel a származásom nem látszik a külsőmön, nem egyszer egy-egy ilyen ipse éppen velem akarta megosztani a maga antiszemita gondolatait...Eme beszélgetések nyomán bennem az a benyomás alakult ki, hogy a magyarországi magyarkodó, szélsőjobbos szubkultúra legtöbb képviselője NEM rasszista gyilkos, és nem ezek támogatója, hanem egyszerűen csak nagyon buta. Magyarsága öntudatos hangoztatásával, az - enyhe - zsidózással és cigányozással valószínűleg a saját egóját akarja felturbózni, de ezek az ipsék nem akarnak és nem is csinálnának se Holokausztot, se semmi hasonlót... Hogyha ezeknek te azt mondanád,komolyan, hogy Magyarországon csinálni kell egy rendes fasiszta rendszert, diszkriminálni, koncentrációs táborba kellene zárni a zsidókat, meg a cigányokat, akkor 90%-ban borzadva utasítanák vissza a dolgot. Pontosan azért kacérkodnak a szélsőjobboldali eszmékkel, mert a mi korunkban, a mai nemzetközi viszonyok mellett el sem lehet képzelni, hogy azokat komolyan megvalósítsák.Ez kábé olyan, mint amikor egy kissrác azt játssza a játékpisztolyával, hogy ő most egy gengszter. Azért tarthatja jó játéknak a "gengszterséget", mert valódi gengsztert még sosem látott.
Na most ezeket a buta embereket durva viccekkel (különösen a "faszt szopni..."-s poénodra gondolok) felesleges bosszantani, ezzel csak erősíted bennük a saját sértettségüket, és csak tovább lököd őket a szélsőjobbos irányba.
Még valami: el kell ismerni azt, hogy Trianon a magyar népnek a borzalmas traumája. Egy néptől az ezer éve hozzá tartozó területe kétharmadát elszakították, a nép egyharmadát idegen uralom alá helyezték. Nem természetes, hogy ennek a népnek néhány tagja erre dacoskodó önérzettel, sértettséggel reagál?
Te meleg vagy. Évezredeken át a homoszexuálisokat megalázták, kiközösítették, büntették, sokszor meg is ölték. Nem, jó, teljesen érthető az ezek után, ha néhány tagja ennek a közösségnek ízléstelen, polgárpukkasztó módon "mutogatja" a saját melegségét - nem? Igy van ez a magyarokkal is...
Üdv. : Miklós



Kedves Miklós!

Részint azért, mert nagyrézt egyetértek az általad leírtakkal, egy pillanatra se merült fel bennem komolyan, hogy ezt az ötletet megvalósítsam. De úgy gondoltam, megtehetem, hogy a - melegként a szélsőjobbosoktól elszenvedett - frusztrációmnak úgy adok hangot, hogy hadonászok itt egy kicsit a játék géppisztolyommal.

Poén volt - sajnálom, ha nem ment át.



Kedves Miklós!

Arról azért ne feledkezz meg, hogy a sok NEM rasszista, NEM gyilkos, csak nagyon buta emberek között azért mostanában történt már néhány cigánypogrom.

Balázs és többiek: egy ideje azon gondolkozom, hogy vajon a rovásírás-fansággal mérhető-e egy adott kultúrában a, mondjuk így, egészséges gondolkodás. Konkrétan arra gondolok, mekkora közröhej volna, ha Olaszországban a településeket jelző táblák mellé kiraknák ugyanazokat latinul is. Meg ha a házszámozást rómaira cserélnék.



Jogos felvetés. :D



JGy: vállalom az elfogultság vádját, de Norvégiát ebben (is) példaértékűnek tapasztalom. Lazán kezelik az ügyet. Ha kedved tartja hagyományt ápolni, senki sem mászik az arcodba vagy ítél el emiatt. Távolról sem extrémista dolog Thor-kalapáccsal mászkálni; vannak hagyományőrző egyesületek, sőt neopogány kisközösségek is, DE ez kinek-kinek magánügye. Nagyon keveset visznek a népek ki az utcára a preferenciáikból. (Utcanevek, viking FUThARK-kal is kiírva, elég nehezen lennének elképzelhetőek; vagy az is, hogy a napilapok urnordisk vagy gammelnorsk nyelven jelenjenek meg.)
Viszont a hagyományok egy mélyebb, nem hőzöngősebb, de érezhető formában mégis életben vannak. Például a hadsereg szállítógépeinek mindegyike mitikus nevet kapott :}



De ha jóül értem, ezek a hagyományok nem a nepi politika, a kiközösítés, a "mi OK-k vagyunk, ti nem" kommunikációjának eszközei.



Jól érted, tényleg nem ennek eszközei. Errefelé inkább az "akkor is OK vagy, ha hagyományt őrzöl, meg akkor is, ha vallásos vagy, mer az okéság nem ilyen részletkérdéseken múlik" hozzáállás a trendi.
Aki megpróbál politikát csinálni ebből, attól frankón elhatárolódnak (pl. a Vigrid nevű wannabe-viking neonáci banda fő hordószónoka nem is publikálhat a Dagbladet-ben...)



Nattefrost: OK, értem. De, asszem, engem sem lehet rajtakapni, amint föl akarom robbantani a tánc- és tájházakat.



Nem is feltételeztem volna ezt, a hozzászólásod alapján :}



Először is elnézést szeretnék kérni, mivel ily későn még hozzászólok a témához, azonban egyszerűen nem bírtam megállni, hogy ezt ne tegyem meg.
Véleményem ugyanis a következő:
Nagyon aggasztónak találtam a beszélgetést, mégpedig azért, mert véleményem szerint egy kissé elfogultak a témával kapcsolatban. Hiszen itt is csak általánosítottak. Mint azt hozzászólásaikból kiolvashattam: "politikai függetlenség"-üket bizonygatták. Ez mind szép és jó mindaddig a pontig, amíg el nem kezdik negatív intrikákkal illetni az egyik politikai oldalt. Félreértés ne essék, nem akarok senkit sem hergelni, arra azonban felhívnám a figyelmet, hogy a "buta"(és elismerem, tényleg az) magát hungaristának valló "nemzeti rokker" (!), illetve a deportáltatásokért felelős nyilas-párti szervek nem egyenlőek a mai kulturális, erkölcsi, nemzeti értékeket ápoló politikai erőkkel. Igaz, hogy annak a bizonyos (valjuk be, egyre erősődő) nemzeti pártnak a támogatottságának viszonylag nagy hányadát alkotják a """hungarista""" rokkerek. Azonban ezek az agresszív, fékezhetetlen, sok esetben erkölcstelen (és igen, buták is) "emberek" nem képezik szerves részét az igazi "nacionalista" rétegnek. Erre kérem tessenek odafigyelni későbbi megjegyzéseikben.
Üdvözlettel: Egy 18 éves hazafi, aki noha még nem tud rovás írni-olvasni, úgy véli, másfél évnyi öntudatra ébredést követően még nincs elkésve.



Kedves Névtelen Hazafi,

hozzászólásodból sajnos nem tudtam meg, mit takar az, hogy "igazi nacionalista réteg". Valószínűleg sokat segítene nekem, ha találkoznék végre egy okos nacionalistával is. Ez eddig még nem sikerült, de nyitott vagyok rá.

Üdv:

Birtalan Balázs



Szegénykém. Milyen primitív ember vagy aki irigykedik, hogy mások tudnak, ismernek, tanultak egy olyan dolgot amit téged nem érdekel nem érint. Inkább büszke lehetnél, hogy ápolják a hagyományokat, de gondolom neked egy néptánc Márc. 15 okt.6/23 és rengeteg jeles dolog nem mond semmit.Jól elhumorizálsz itt dolgokon és van egy réteg akit megfogsz vele csak ha mind ilyenek lettek volna a történelem során te most nem itt ilyen gyönyörű nyelven írnád ezt a semtelen blogodat.



Izgatottan olvastam provokáló soraidat. Ne vedd ezt sértésnek kedves Balázs, de ezzel ugyanarra a szintre süllyedsz, mint a nagyszájú "magyarkodók". Bár nekem az a tapasztalatom, hogy akik ilyen feliratú ruházatot viselnek, ÁLTALÁBAN tisztában vannak jelentésével. Érdemes a dolgok másik oldalát is megnézni, jelen esetben héber írással. Oly sok zsidó él itthon, szintén nagyszájú, akik írásával ugyanezt eljátszhatnánk és eladhatnánk nekik érdekes feliratú pólókat, persze csak ha az is divatba jönne. A rovásírás tényleg nem élő dolog, hanem hagyományőrzés és ha nem tetszik valakinek, akkor ne foglalkozzon vele. Szerintem teljesen korrekt dolog ismerni a hagyományainkat, mert az alapműveltség része, normális és egészséges, ha az ember szereti hazáját és rendelkezik olyasféle nemzeti öntudattal, ami egy néphez köti. Jómagam is büszkén és örömmel mutatkozom be a világ bármely részén, mint magyar származású ember, csodálom színes hagyományunkat. Szomorú vagyok, hogy már a csapból is a zsidózás, nácizás, antiszemitázás és cigányozás folyik. Aki pedig itt született, ez az anyanyelve, de nem tartja magát ebben az országban magyarnak, az próbáljon beilleszkedni, vagy csendben maradni és nem bírálni az őt (eddig) türelmesen befogadó kultúrát. Sajnálom, hogy sok nem érzik idetartozónak magukat, hazátlanok, és ezért identitászavarban szenvednek.
Mellesleg tőlem távol áll mindenféle szélsőjobbos, torzított jelképekkel színesített megmozdulás (és balos, meg együtt jeruzsálemes) és ezeknek támogatása is, valamint a fajok és vallások zsigerből fakadó gyűlölete, de tisztán látom, hogy milyen gusztustalan óvodás viszálykodások folynak az országban és egyfajta önvédelmi reflexként egyre erősödik bennem a nacionalista érzés, mely eddig mélyen, nyugodtan és egészséges módon létezett bennem. Ettől persze még nem fogom a fent emlegetett nációk nevét az utcán fennhangon emlegetni sértő módon, nem fogok megverni senkit és nem lobogtatok zászlót.
Azonban nem bírtam, hogy ne írjak hozzászólást, mert manapság olyan érzésem van, mintha a zsidóság érezné magát übermensch pozícióban, butának, hülyének néznek magyarokat úgy, hogy nem is ismerik őket, (pl engem is, ha kimondom, hogy magyar vagyok) de ez oda-vissza megy. Ők is ugyanolyan buták, mint az általuk ezzel a jelzővel illetett magyarok, mert ők büszkén magyarok.
És miért ne lehetnének büszkék a magyarok? Ez alapján szégyelljék magukat az írek, az amerikaiak, a horvátok, az oroszok, az eszkimók, a japánok is, mert büszkék származásukra és országukra.
Aki vendégnek érzi magát és nem alkalmazkodik, az egyszer úgyis rosszul jár, mert a házigazda általában nem tűri, ha kitúrják saját otthonából.
Ennyi a véleményem. Lehet antiszemitázni, nácizni, meg buta magyarozni, velem úgysem találkoztok az utcán, mert míg mások olyan jól élnek, hogy van idejük tüntetésekre meg ellentüntetésekre menni, nekem azért a jólétért meg kell dolgoznom (hiába tanultam), sőt nem kapok kártérítést a történelmi sérelmekért, a felmenő rokonaim erőszakos haláláért sem.

Addig én szeretettel látok mindenkit (zsidót, cigányt, négert, arabot, ...) itthon, aki képes boldog, becsületes és tisztességes életet élni, ha már idejött, érdeklődik is a kultúra iránt, vagy ha nem, akkor nem ócsárolja azt háttérismeretek nélkül, tiszteletben tartja a szokásainkat. Részemről mindig megvolt a tisztelet mindenki iránt, de ebben a világban már úgy érzem, hogy nem érdemli meg ezt senki, csak aki bizonyít.

Aki pedig szájhősködik, tüntet, vonul, az nem bizonyít.



Ne vedd sértésnek, kedves Zoltán, de mi, magyarok, pontosan ugyanolyan "vendégek" vagyunk itt a Kárpát-medencében, mint az általad felsorolt többi náció, pl. a zsidók.

Amikor "fajokról" beszélsz, nem egészen értem, mire gondolsz. Farkasokra, nyulakra és papagájokra? Remélem legalábbis.



Faludy György

Szélsõjobb

Ami hazai, az csodás és helyes,
mi külföldi, az a világ szennye -
sajnálom õt, mert kedv s szeretet helyett
harag, gyûlölség s átok fortyog benne.

Úgy vélem, roppant elõnyös lehetne,
ha történelmet tanulna vagy nyelvet,
de iskolájával õ befejezte
az okulást. Azóta mindent elvet.

Mikor belsõ unalmától megdermed,
vagy bús: egyszerre sír, iszik, zsidózik.
Érvet és tényt nem ösmer, csak érzelmet,
abba magát fejbúbig beleássa,
s nyilatkozik, parancsol, jósol, lódít,
hiszen magyar. Ez a foglalkozása.

(Budapest, 1993)


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, Zene



Terápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<



látogató 2005. január 10-e óta